Warmtebedrijven

In het Klimaatakkoord staat dat het doel is om voor 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af te halen. Ongeveer de helft daarvan moet verwarmd worden door een warmtenet. Warmtenetten vormen daarmee een belangrijk onderdeel van de energietransitie. De impact is de ontsluiting van nieuwe exploitatiemodellen en samenwerkingsverbanden daarbij. Gemeenten, warmtebedrijven en vastgoedeigenaren in Nederland hebben de kans om hierin een grotere rol te spelen dan voorheen met als doel betaalbare, betrouwbare en duurzame energie voor de gebruikers. Een belangrijke uitdaging om gemeenten, vastgoedeigenaren, warmteleveranciers en andere belanghebbenden optimale keuzes te laten maken in de warmtetransitie. Dit vraagt om tijdige strategische verkenning om onderbouwd toekomstbestendige keuzes te maken en hiermee de ontwikkelingen voor te blijven.

Voor het inrichten van de juiste samenwerkingsprocessen is inzicht nodig in de verschillende rollen die partijen in de energietransitie kunnen en willen vervullen. Warmtebedrijven vinden elkaar sneller en nemen verantwoordelijkheid voor de rolneming. Het ordenen van een toekomstige warmtemarkt voor de komende decennia ligt in het verschiet. Toekomst bestendige governance en samenwerkingsmodellen reguleren deze markt met alle financiƫle consequenties van dien. Aanleg van een collectieve warmteoplossing vraagt om een partij met een lange adem die deze financiert of die bereid is een garantie af te geven Onze uitgebreide kennis van de energiesector, businesscases, financiering en structurering van de samenwerking tussen publieke en private partijen komt daarbij uitstekend van pas.

Fakton Energy staat dicht op de markt, is volledig thuis in de mogelijke organisatie- en governancemodellen, bekend met ontwikkelingen in de wetgeving van collectieve warmtevoorziening systemen en helpt met het ontwikkelen van financieringsconstructen. Wij hebben een grote reputatie op het gebied van financieel modelleren. Het high-end financieel modelleren van vraagstukken is noodzakelijk voor het oplossen van de complexe vraagstukken die wij in de vastgoed- en energiemarkt treffen. Het geeft ons een voorsprong bij het afpellen van complexe inhoudelijke vraagstukken tot de kern en het simpel presenteren van deze complexe inhoud. We werken graag mee aan het realiseren van warmteprojecten. Zo ondersteunen we diverse warmtebedrijven en netbeheerders om te komen tot een aansluitovereenkomst.

Voorbeelden

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?

Pam Engwirda
Consultant
+31 6 1551 5201
p.engwirda@fakton.com

Roy Hendriks
Consultant
r.hendriks@fakton.com