Earth Day 2021
De bewustwording van ons consumentengedrag.
Ook dit jaar vieren wij weer samen met National Geographic de dag van de aarde op 22 april. Op deze dag willen we iedereen ervan bewust maken hoe belangrijk de aarde voor ons is, en waarom we goed voor onze natuur moeten zorgen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.
Het woord aarde en duurzaamheid was weggelegd voor de “groenen” onder ons. Het bereikt nu een realiteitszin wat in sommige gevallen zelfs innovatief en hip is. We gaan langzaam afscheid nemen van onze letterlijk fossiele handelswijze en op weg naar een duurzame toekomst. Of je nu wilt, of niet. Iedereen moet eraan geloven. Van het verduurzamen van industrieën en mobiliteit, opwekken van energie voor elektriciteit, het duurzaam verwarmen van gebouwen, in 2050 is dit allemaal fossielvrij. Niet alleen in Nederland, maar ook ver erbuiten.
En dan komt in een keer het woordje consumentengedrag naar voren. In een paar decennia een volledig duurzame samenleving? Kan dat wel en wil ik dat wel? Het antwoord erop is ja, en hopelijk nog sneller.
Denk aan de opkomst van elektrische fietsen. Het beeld van senioren die met hulpmotor in de vrije tijd genieten van de natuur is verbreed naar forenzen die op speed padelecs op aparte fietssnelwegen naar het werk gaan. Gezond, duurzaam en efficiënt.
In die lijn is de opkomst van elektrische auto’s een ander goed voorbeeld om een status aparte aangemeten te krijgen. Na introductie van de eerste modellen is in de afgelopen jaren een infrastructuur ontwikkeld om thuis én in het openbaar op te laden. Sterker nog, de infrastructuur houdt niet bij de landgrenzen op. Een utopie dachten we, het tegendeel is waar.
En dat brengt mij op de energietransitie. Een opgave waarin overheden en bedrijfsleven met bewoners samenwerken om de nieuwe energie infrastructuur van de toekomst te ontwikkelen. Betrouwbaar en betaalbaar zoals we dat nu al gewend zijn. Dat geldt voor elektriciteit en voor het verwarmen van onze huizen. En om het nog uitdagender te maken zijn deze plannen voor 2030 al uitgevoerd, klaar en in gebruik. Huizen, kantoren en andere gebouwen zijn volledig van het aardgas los. Let wel, binnen tien jaar.
Weer zo’n uitdaging waarvan we nu denken dat het niet realiseerbaar is. En toch gaat dit lukken. We komen met elkaar tot de conclusie dat het we moeten versnellen, beslissingen durven te nemen, met risicovolle investeringen tot gevolg. Anders komt de energietransitie, met de warmtetransitie, niet van de tekentafel en blijft het bij ideeën, overleggen en rapporten.
En dan zijn we weer bij de doelstelling van de dag; consumentengedrag en aarde. We zijn met elkaar aan het wennen om een duurzame inclusieve samenleving te realiseren. En om dit mogelijk te maken gaan we met elkaar samenwerken om ons eigen consumentengedrag te veranderen. Met bewoners, overheden, marktpartijen, energiemaatschappijen, coöperaties, woningcorporaties ontwikkelen we een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam energiesysteem van de toekomst. Een die onze huizen, kantoren en winkels voorziet van warmte en duurzame energie. Iets wat net zo goed en betaalbaar is als nu, maar dan duurzaam. Misschien wordt zelfs zo’n systeem dan ook wel snel hip.
Auteur: Hans Otten